Suche
  • hr
_SHARE_PAGE
Facebook
Twitter
5 ZLATNIH PRAVILA ZA SAVRŠENI ESPRESSO KOD KUĆE

Espresso je način pripreme koji najintenzivnije ističe okus i aromu.

Priprema dobrog espressa prava je umjetnost. Unatoč tome, ako slijedite ova pravila, kod kuće također možete dobiti optimalan rezultat.

 

1. Kvaliteta vode
Voda koja sadrži kamenac može ugroziti funkciju aparata za kavu i utjecati na kvalitetu espressa. U tom se slučaju umjesto vode iz slavine savjetuje korištenje mineralne vode. Nadalje, za svoj aparat za espresso redovito koristite specijalne filtre protiv kamenca.2. Ispravno doziranje
Optimalna doza za jednu dobru šalicu espressa iznosi 7 grama mljevene kave.

 

 

 

3. Pravilna priprema
Mljevenu kavu ravnomjerno rasporedite u situ u ručki aparata te je snažno pritisnite – ravna površina prijeko je potrebna za dobar espresso.


 

 

4. Točno vrijeme trajanja pripreme
Espresso mora teći u šalicu ravnomjerno i kontinuirano, a priprema bi trebala trajati 20 sekundi. Ako espresso istječe prebrzo, trebate malo bolje pritisnuti mljevenu kavu u situ u ručki aparata. Ako kava teče presporo, mljevenu kavu treba slabije pritisnuti.

 

 

5. Temeljito održavanje
Prije svake nove pripreme uklonite ostatke kave na aparatu kako bi se izbjegao nepoželjan i gorak okus. U tu svrhu povremeno pustite da kroz prazno sito u ručki aparata teče voda. Kratko pričekajte prije pripreme novog espressa i provjerite da se u unutrašnjosti cjedila ne nalaze ostaci vode.