POVIJEST KAVE

5 M-OVA ZA UGOSTITELJSTVO

PRVI M: LA MISCELA – MJEŠAVINA

Osnova najbolje kvalitete.

Prava mješavina temelj je savršene kvalitete koja nastaje odabirom najboljih sirovina. Postoji ukupno 60 vrsta roda kavovca (Coffea), a najčešće se upotrebljavaju arabica i robusta. Mješavina nije pravi talijanski espresso ako je proizvedena od samo jedne sorte kave. Sastavljanje prave mješavine za espresso umijeće je usporedivo s umijećem miješanja slikarskih boja. Espresso je poput simfonije, poput harmonije orkestra.

Segafredo Zanetti bira najbolje sorte kave arabica i robusta strogo kontroliranog podrijetla te ih miješa prema starom venecijanskom receptu neprestano se trudeći da postigne najbolji mogući rezultat.

 

DRUGI M: Il macinadosatore – mlinac

Važan korak u kvaliteti.

Mlinac je prva stanica koju mješavina prolazi na putu do savršenog espressa u šalici – od zrna nastaje mljevena kava. Pravilno mljevenje i ispravno doziranje temeljni su preduvjeti za optimalnu kvalitetu u šalici. Zrna kave za espresso trebala bi općenito biti vrlo fino i po mogućnosti svježe mljevena, a po šalici treba koristiti sedam grama mljevene kave.

Noževi za mljevenje bi se kod aparata s noževima za mljevenje trebali zamijeniti nakon 350 – 400 kg samljevene kave, a kod onih s koničnim noževima za mljevenje nakon cca 700 kg.

Profesionalni barist odgovoran je za redovito održavanje mlinca; pravilno čišćenje dokaz je njegove profesionalnosti i osigurava ujednačenu, savršenu kvalitetu u šalici. Dio svakodnevne rutine barista je i čišćenje spremnika za kavu u zrnu i mljevenu kavu.

 

TREĆI M: LA MACCHINA – APARAT

Spoj tehnologije i kulture ispijanja kave.

Aparat je drugi pomoćnik barista prilikom pripremanja espressa: tu od svježe mljevene kave nastaje „tekući” specijalitet od kave. Talijanski inženjeri izumili su razne vrste aparata za espresso, no prava kultura ispijanja kave ostaje povezana s tradicionalnim aparatima za espresso s ručkama.

 

ČETVRTI M: LA MANO – RUKA

Profesionalni pečat barista.

Zanatsko umijeće barista jedan je od najvažnijih čimbenika kvalitete pripravljanja savršenog espressa – kad priprema espresso, barist postaje umjetnik. Barist vlada svim koracima u pripremi espressa, u prvom redu svakodnevnim čišćenjem aparata.

5 zlatnih pravila

  1. Aparat nikad ne bi trebalo isključiti
  2. Sito i filtar u grupi te sito u ručki aparata moraju se svakodnevno čistiti
  3. Uvijek kontrolirati pokazivače na mjernim uređajima (tlak u pumpi: 9 bara; tlak u kotlu: od 0,8 do 1,4 bara)
  4. Prije svake pripreme odstraniti eventualne ostatke kave od prethodne pripreme
  5. Svaki tjedan odstraniti ostatke soli u depuratoru koji treba zamijeniti svake dvije godine

 

PETI M: LA MISSIONE – MISIJA

Strast prema espressu dolazi izdaleka.

Misija poduzeća Segafredo Zanetti jest širenje okusa, kulture i pripravljanja pravog talijanskog espressa. Misija djeluje na sva prethodna slova „M“ i ujedinjava ih u jedinstven, ekskluzivan sustav kvalitete. Za kupce proizvoda Segafredo Zanetti zajamčena je neprekidna i osobna servisna služba.

Želite savršen espresso za kod kuće? Ovdje ćete pronaći 5 zlatnih pravila za svoja četiri zida.

Najnovije vijesti