POVIJEST KAVE

IZMEĐU MITA I LEGENDE

Mnogim je ljudima koji su navikli na jutarnji ritual doručka ili tradicionalnu malu šalicu espressa vjerojatno teško prepoznati iskonsko podrijetlo kave. Da ne govorimo o raznolikim pričama koje su o kavi nastale tijekom stoljeća.

Espresso se pije u različitim islamskim zemljama još od 14. stoljeća. Čak su i redovnici samostana Chehodet u Jemenu posegnuli za sjemenkama crvenih bobica tajnovitoga grma da bi ostali budni tijekom dugih noći provedenih u molitvi. Legenda kaže da su redovnici bili prvi koji su pržili kavu.

No, na stranu legende. Domovina kave je Etiopija, odnosno pokrajina Kafa od koje, kako kažu, potječe riječ kava. Drugi izvori naziv izvode iz turske riječi „kahvè” koja, pak, potječe od arapske riječi „qahwa” što znači „poticajan, snažan”.

U 16. stoljeću europski su putnici otkrili kavu u Turskoj gdje su nastale prve kavane. Te se kavane nazivalo i „školama obrazovanih ljudi” ili „akademijama znanja” na kojima su se susretali intelektualci. U to su vrijeme arapski trgovci počeli izvoziti sirovu kavu i na Zapad. U stoljeću koje je uslijedilo, popularnost espressa ubrzano se širi i Europom.

Godine 1645. u Veneciji je pod arkadama (Arcate delle Procuratie) na Piazzi San Marco otvorena prva trgovina kave (bottega del caffè) budući da je Mlečanima taj napitak, prije no što će postati espresso, bio poznat kao lijek.

Godine 1683. nastala je prva bečka kavana. Legenda kaže da su Turci nakon poraza za sobom ostavili brojne vreće pune kave. Vreće su predane trgovcu Kolschitzkom kao nagrada za vjernu službu te je on dobio ekskluzivno pravo točenja kave u Beču.

Zahvaljujući velikoj potražnji, ali i zbog visokih poreza te troškova prijevoza kave, koji su snažno utjecali na cijenu, biljka se počela uzgajati i u drugim dijelovima svijeta. Tako se dogodilo da su Nizozemci počeli uzgajati kavu na Javi, Francuzi na Martiniku i Antilima, a Englezi, Španjolci i Portugalci u Africi, Aziji i Srednjoj Americi.

Najnovije vijesti