SAVJETI ZA PRIPRAVLJANJE

5 ZLATNIH PRAVILA ZA SAVRŠEN ESPRESSO KOD KUĆE

Espresso je način pripreme koji najintenzivnije ističe okus i aromu. Pripravljanje pravog talijanskog espressa istinsko je umijeće. Unatoč tome, optimalan rezultat možete postići i kod kuće ako slijedite sljedeća pravila:

KVALITETA VODE

Voda koja sadržava kamenac može ugroziti funkciju aparata za kavu i utjecati na kvalitetu espressa. Stoga za svoj aparat za espresso redovito koristite specijalne filtre protiv kamenca.

ISPRAVNO DOZIRANJE

Optimalna doza za jednu solidnu šalicu espressa iznosi između 7 i 10 grama mljevene kave. Točna količina, među ostalim, ovisi o mješavini kave i veličini sita u ručki.

ISPRAVAN NAČIN PRIPREME

Mljevenu kavu ravnomjerno rasporedite u ručku i snažno je pritisnite. Ako površina ostane neravna, voda će pronaći put najmanjeg otpora pa će se iz mljevene kave ekstrahirati premalo aromatičnih i gorkih tvari. Stoga je za dobar espresso neophodna ravna površina.

ISPRAVNO TRAJANJE PRIPREME

Espresso mora teći u šalicu ravnomjerno i kontinuirano, a priprema bi trebala trajati između 24 sekunde i 30 sekundi. Ako espresso protječe prebrzo, ne ekstrahira se pa mu je okus kiseo. Protječe li kava presporo, prekomjerno se ekstrahira i postaje gorka.

TEMELJITO ODRŽAVANJE

Prije svake nove pripreme uklonite ostatke kave s grupe kao i iz ručke, kako kava ne bi poprimila neželjen i gorak okus. U tu svrhu, prije pripreme sljedećeg espressa isperite grupu i posušite ručku posebnom krpicom.

Najnovije vijesti