POVIJEST KAVE
5 M-OVA ZA UGOSTITELJSTVO
PRVI M: LA MISCELA – MJEŠAVINA
Osnova najbolje kvalitete.
Prava mješavina temelj je savršene kvalitete koja nastaje odabirom najboljih sirovina. Postoji ukupno 60 vrsta roda kavovca (Coffea), a najčešće se upotrebljavaju arabica i robusta. Mješavina nije pravi talijanski espresso ako je proizvedena od samo jedne sorte kave. Sastavljanje prave mješavine za espresso umijeće je usporedivo s umijećem miješanja slikarskih boja. Espresso je poput simfonije, poput harmonije orkestra.
Segafredo Zanetti bira najbolje sorte kave arabica i robusta strogo kontroliranog podrijetla te ih miješa prema starom venecijanskom receptu neprestano se trudeći da postigne najbolji mogući rezultat.
DRUGI M: Il macinadosatore – mlinac
Važan korak u kvaliteti.
Mlinac je prva stanica koju mješavina prolazi na putu do savršenog espressa u šalici – od zrna nastaje mljevena kava. Pravilno mljevenje i ispravno doziranje temeljni su preduvjeti za optimalnu kvalitetu u šalici. Zrna kave za espresso trebala bi općenito biti vrlo fino i po mogućnosti svježe mljevena, a po šalici treba koristiti sedam grama mljevene kave.
Noževi za mljevenje bi se kod aparata s noževima za mljevenje trebali zamijeniti nakon 350 – 400 kg samljevene kave, a kod onih s koničnim noževima za mljevenje nakon cca 700 kg.
Profesionalni barist odgovoran je za redovito održavanje mlinca; pravilno čišćenje dokaz je njegove profesionalnosti i osigurava ujednačenu, savršenu kvalitetu u šalici. Dio svakodnevne rutine barista je i čišćenje spremnika za kavu u zrnu i mljevenu kavu.
TREĆI M: LA MACCHINA – APARAT
Spoj tehnologije i kulture ispijanja kave.
Aparat je drugi pomoćnik barista prilikom pripremanja espressa: tu od svježe mljevene kave nastaje „tekući” specijalitet od kave. Talijanski inženjeri izumili su razne vrste aparata za espresso, no prava kultura ispijanja kave ostaje povezana s tradicionalnim aparatima za espresso s ručkama.
ČETVRTI M: LA MANO – RUKA
Profesionalni pečat barista.
Zanatsko umijeće barista jedan je od najvažnijih čimbenika kvalitete pripravljanja savršenog espressa – kad priprema espresso, barist postaje umjetnik. Barist vlada svim koracima u pripremi espressa, u prvom redu svakodnevnim čišćenjem aparata.
5 zlatnih pravila
- Aparat nikad ne bi trebalo isključiti
- Sito i filtar u grupi te sito u ručki aparata moraju se svakodnevno čistiti
- Uvijek kontrolirati pokazivače na mjernim uređajima (tlak u pumpi: 9 bara; tlak u kotlu: od 0,8 do 1,4 bara)
- Prije svake pripreme odstraniti eventualne ostatke kave od prethodne pripreme
- Svaki tjedan odstraniti ostatke soli u depuratoru koji treba zamijeniti svake dvije godine
PETI M: LA MISSIONE – MISIJA
Strast prema espressu dolazi izdaleka.
Misija poduzeća Segafredo Zanetti jest širenje okusa, kulture i pripravljanja pravog talijanskog espressa. Misija djeluje na sva prethodna slova „M“ i ujedinjava ih u jedinstven, ekskluzivan sustav kvalitete. Za kupce proizvoda Segafredo Zanetti zajamčena je neprekidna i osobna servisna služba.
Želite savršen espresso za kod kuće? Ovdje ćete pronaći 5 zlatnih pravila za svoja četiri zida.