HOĆE LI SE ESPRESSO USKORO NAĆI NA UNESCO-ovom POPISU SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE?

11 svibanj 2021

Kultura bečkih kavana uvrštena je 2011. godine na UNESCO-ov popis i otada je dio nematerijalne kulturne baštine. Taj bi primjer uskoro mogao slijediti i espresso.
Segafredo Zanetti jako dobro zna da nije svaka kava – kava. Postoji 120 različitih vrsta kave iz kojih se dobivaju najrazličitije sorte, takozvani varijeteti. A postoje i brojni specijaliteti od kave, gotovi vrući napitci, gdje svaka kultura nudi svoje posebnosti. U kulturi talijanskih kavana to je espresso, dok je u središtu bečke tradicije moka. Jedno im je zajedničko – tvore osnovu za brojne druge specijalitete kao što su macchiato ili melange.

Kultura bečkih kavana svjetska je kulturna baština još od 2011. godine
U studenome 2011. godine „kultura bečkih kavana” uvrštena je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. „Kavane su mjesta gdje se konzumiraju vrijeme i prostor, ali na računu je samo kava” – ovako je UNESCO-ov odbor u Austriji opisao posebnost tradicije bečkih kavana.
Više o kulturi bečkih kavana, davno zaboravljenim specijalitetima i savjetima za pravilnu pripremu možete pročitati na fabia-Blog.

Ponovni pokušaj za talijansko nacionalno piće
Još su 2019. godine postojala intenzivna nastojanja da se talijanski specijalitet od kave uvrsti na UNESCO-ov popis. Nakon što je to 2017. uspjelo umijeću napuljskih pizzaiola, logično je da bi espresso trebao biti sljedeći kandidat. Pitanje je zašto se to do danas još nije dogodilo, a razlog vjerojatno leži i u činjenici da su se u protekloj godini prioriteti malo promijenili. Međutim, udruženje FIPE koje povezuje vlasnike kafića u Italiji ponovno se aktiviralo po tom pitanju. Zajedno sa sektorskim udruženjem talijanskih majstora prženja kave i proizvođača aparata za kavu uputili su apel novom ministru poljoprivrede, Stefanu Patuanelliju, da aktivno podrži kandidaturu espressa za uvrštavanje na UNESCO-ov popis. Jer espresso nije tek „neizostavni napitak za dobar početak dana, on je pravi društveni ritual”, složni su zagovaratelji kandidature. Otvorena je čak i posebna internetska stranica gdje obožavatelji mogu potpisati peticiju: www.ritodelcaffe.it

Jedno je ipak jasno – bez obzira na to hoće li u budućnosti biti dio svjetske kulturne baštine ili ne, baristima Segafreda Zanettija espresso je u svakom slučaju numero uno. Kako ga pravilno pripremiti doznajte ovdje.

Najnovije vijesti